Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Eκπαιδεύοντας αστυνομικούς



«Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτι, αυτό είναι ο τακτικός ψυχολογικός έλεγχος των αστυνομικών, τομέας στον οποίο υπάρχει τρομακτική έλλειψη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, όπου οι αστυνομικοί περνούν ψυχολογικό έλεγχο ανά εξάμηνο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα.

Aυτήν τη στιγμή, η Ελληνική Αστυνομία είναι πιο στρατιωτικοποιημένη και διαπνέεται από πνεύμα «Ράμπο» περισσότερο από ποτέ.

Η περίπτωση των ειδικών φρουρών είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Μπορεί αρχικά να υπήρχε η διάθεση για ευρύτερες αλλαγές στην Αστυνομία, όμως «σκόνταψε» στο υψηλό κόστος. Ετσι, το 1998 αποφασίστηκε τα άτομα που προορίζονται για συγκεκριμένες εργασίες (φύλαξη κτηρίων κ.λπ.) να μην «περνούν» μέσα από πανελλήνιες, ούτε να λαμβάνουν τη διετή εκπαίδευση αστυνομικού, αλλά να επιλέγονται με βάση το βιογραφικό τους (σύμφωνα με το οποίο ένας πρώην ΛΟΚατζής έχει περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί από κάποιον με μεταπτυχιακό) και να λαμβάνουν μια τρίμηνη «φτηνή» εκπαίδευση, η οποία συμπεριλαμβάνει κατοχή όπλου.

Σε αυτήν την ήδη προβληματική απόφαση, ήρθε να προστεθεί και ο πρόσφατος νόμος για την «ομογενοποίηση» της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον οποίο οι ειδικοί φρουροί θεωρούνται πλέον αστυνομικοί, και τους ανατίθενται όλες οι σχετικές αρμοδιότητες. Και αν με ρωτάτε για μετεκπαιδεύσεις, προγράμματα επιμόρφωσης και άλλες πρωτοβουλίες, που θα περίμενε κανείς να είναι αυτονόητες κοντά σε μια τέτοια κομβική αλλαγή, θα σας πω πως δεν γίνονται ούτε για αστείο.

Μάλιστα, υπάρχει μια τάση να απαξιώνονται, όχι μόνο οι επιλογές, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ως άτομα, όταν αποφασίζουν να τις ακολουθήσουν. Eύχομαι να γίνει αντιληπτό πως η Ελληνική Αστυνομία πάσχει από έλλειψη τεχνοκρατών ειδικευμένων στην αστυνομική επιστήμη, γιατί η αστυνομική πρακτική είναι πιο επιστημονική υπόθεση από όσο πιστεύουν οι επικεφαλής της αστυνομίας, και οι πολιτικοί».

Γεώργιος Παπακωνσταντής, διδάκτωρ Τμήματος Ψυχολογίας σε θέματα Πολιτικών Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: Έθνος - Χαριτωμένη Βόντα - όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου