Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Monachus Monachus ζητάει Συμμάχους Συμμάχους!



Αυτή είναι η Βικτώρια.
Ήρθε στο κόσμο το 2007 και αμέσως μετά τη γέννησή της, παρασύρθηκε από θαλασσοταραχή και πάλευε με τα κύματα. Οι κραυγές της τράβηξαν τη προσοχή μιας κατοίκου, η οποία βούτηξε στη θάλασσα και έβγαλε το νεογέννητο στη στεριά. Η μικρή ήταν μόλις λίγων ωρών, καθώς έφερε ακόμη τον ομφάλιο λώρο. Μετά από 5 μήνες περίθαλψης από τους ειδικούς της MOm, η Βικτώρια έχει πλέον επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον και κολυμπάει ελεύθερη στις θάλασσές μας.


Ο Δημήτρης βρέθηκε υποσιτισμένος και αφυδατωμένος στις 29 Δεκεμβρίου του 2003 από ψαρά στη Κάρπαθο. Ήταν μόλις τριών εβδομάδων τότε και είχε χάσει τη μητέρα του. Η ομάδα της MOm δραστηριοποιήθηκε άμεσα, συνεργάστηκε με το Λιμεναρχείο Καρπάθου και μετέφερε το φωκάκι στο Κέντρο Περίθαλψης στην Αλόννησο. Την ημέρα της απελευθέρωσης του Δημητράκη, το πανό που ήταν κρεμασμένο στην ταβέρνα της κυρίας Τασίας στη Στενή Βάλα έγραφε: «Ο Δημήτρης είναι μοναδικός αλλά όχι ο μόνος». Ήταν η πρώτη φώκια στην οποία τοποθετήθηκε πομπός στέλνοντας στους ανθρώπους που τον αγάπησαν ευχάριστα νέα! Όπως έδειξε ο πομπός, η αρσενική φώκια στην αρχή περνούσε το 80% του χρόνου της μέσα στο νερό και έβγαινε λίγες ώρες στη στεριά για να ξεκουραστεί.


Η Belluci είναι η μητέρα του Moskof και μία από τις ομορφότερες Monachus monachus που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Πήρε το όνομα της από τη Monica Belucci λόγω της ξεχωριστής “μεσογειακής” ομορφιάς της. Αν και νέα, άρα και άπειρη μάνα, κατάφερε με μοναδική μαεστρία να ξεπεράσει τα εμπόδια και να μεγαλώσει τον Moskof μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί και να μπορέσει να επιβιώσει μόνος.
 

Η Μεσογειακή φώκια εξαφανίζεται. 
Έχουν μείνει λιγότερες από 600 μουρίτσες από τις οποίες οι 300 περίπου έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας. Μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε στηρίζοντας την MOm: μπορούμε να γίνουμε υποστηρικτές, να αγοράσουμε κάτι από το site τους (τρομερές μπλουζίτσες, καπελάκια, ποδιά για τους τρελαμένους σεφ που είναι και της μοδός, τετράδιο και άλλα!), να υιοθετήσουμε συμβολικά μία φώκια, να στείλουμε sms, να γίνουμε εθελοντές.

Είναι κρίμα κι άδικο. Κι είναι ευθύνη μας να κάνουμε κάτι, έστω κάτι τόσο δα μικρό, σε ένα κόσμο που καταρρέει.. Η monachus monachus την έχει αράξει στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που όλοι ψάχνουμε την "έξοδο". Ας την βοηθήσουμε λοιπόν να μείνει.

Είδατε φώκια; Τηλεφωνήστε στο 210 5222888.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mom.gr

Φωτογραφίες/πληροφορίες: MOm

1 σχόλιο: